Yazarlık eğitimi neden gereklidir ?
27
MAR

  

Dramatik yazarlık eğitimi ya da yaratıcı yazarlık eğitimi neden gereklidir?


Yaşadığımız dünyanın bize bazı öğrettiği tecrübelerin kağıda aktarılması şart olmasa da kimimiz bunların okuyucuyla buluşmasını isteriz. Ya da hayal gücünüzün gelişmişliğiyle okuyucuyu buluşturmak isteriz. Her ikisinde de yazmak isteği aslında doğamızda olan bir iletişim türüdür. Geçmişten günümüze aktarılmış olan efsaneler, masallar, aşk hikayeleri, av hikayeleri, kurmaca hikayelerle zihnimiz doludur. Yaşadığımız her olayı zaten anlatırken bir role bürünürüz. Örneğin gece uykunuzda bir tıkırtı duyduğunuzu varsayalım ve hırsızdan şüphelendiniz. Meğer o bir hırsız değil de bir yavru köpek olduğunu kapınızda sıcak yuva ararken bulduğunuzu gördünüz. Şimdi bu kısa hikayeyi arkadaş ortamında anlatırken kendinizi gözlemleyin. Muhtemelen konuşmaya başlamadan önce geçen gün harika bir olay yaşadım diyerek konuya gireceksiniz. Sonrasında arkadaşlarınızın merak odağını arttırmak için kısa bir süre de olsa o tıkırtının bir hırsıza ait olduğunu hissettireceksiniz. Çünkü siz de öyle hissettiniz. Bu hissin karşıya iletimini geçirdikten sonra sırada masum ve küçük bir köpeğin kapınızda olduğunu anlatırken sanki doğa üstü bir güç tarafından sizi seçmiş olmasını hissettirmekte. Bunu da başardıktan sonra, artık kapınızdaki o küçük köpeğin sahiplenmesini yani anlatılacak olan hikayenin devamını yaşamak size kalmış olacaktır. İşte burada hikayenin inandırıcılığı sizin anlatıcı olarak üstlendiğiniz rol yazarlık eğitimi ile yazabilmenin de kabiliyetini ortaya dökecektir. Herkes iyi bir anlatıcı olamadığı gibi iyi bir yazar da olamaz. İyi bir okuyucu olsanız da yeter. Ama anlattıklarınız herkes tarafından heyecanla dinleniyorsa bence bunun kağıda da dökülme zamanı da gelmiştir.


Yazarlık kursu bir terapidir. Her yazdığınızı yayımlamak istemediğiniz sürece tabii. Yazılan her esere yeni doğurduğunuz bir bebek gibi davranılmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Her yazılan eser kusursuz olmadığı gibi her eserin de defalarca üstünden geçilmesi taraftarıyımdır. Kısacası bu kursta öyle hemen kitap çıkaracağım diye düşünmemelisiniz. Hatta çok iyi yazdığınızı düşünerek gelebilirsiniz. Ama yapılacak olan en ufak eleştiride de moralinizi bozmamanız gerekir. Tabii yapıcı olan eleştirilerde. O  yüzden doğru insanlardan doğru eleştiriler almak gerekir. Bu dramatik yazarlık ya da yaratıcı yazarlık kursu da bu yüzden vardır. Profesyonel bir eğitim almanız için biz buradayız. İhtiyacınız olan şey bir ilham perisi değil daha çok yazmak ve daha çok emek harcamak gereklidir. Eğer ilham perisini ( eğer varsa) beklemenin de doğru olmadığına inanlardanız. Sadece eğlenmek için de yazmayı tercih edebilirsiniz. Tamamen zihninizin akışını bozmadan eğlenerek yazmak da mümkündür.


Yazarlık kursu için, iyi bir okur olmanız yeterli midir?


Tek başına iyi bir okur olmak yazarlık eğitimi almak için yeterli olmayabilir. Okuduklarımızın zihin süzgecimizden nasıl geçtiğidir. Kelime dağarcığımıza etkisi olup olmadığıdır. Çok çeşitliliktir. Çok daha fazla örnek görmüş olursunuz ve bu örnekleri başka nasıl formlara sokabileceğinizle doğru kuramlarla ilişkilendirmeniz gerekecektir. En nihayetinde okumanın yazmaya verdiği büyük oranda etki olduğu bilinir ve tabii etkilendiğimiz yazarları belirlememizde yani kalemimizi oluşturan yazarları takip etmekle ilgilidir. Ama unutmayın ki, beğendiğimiz yazarlara benzeme eğilimimiz arttıkça özgünlük seviyesi de düşecektir. Bunun için okuduğumuz kadar belki daha fazlası yazmak gerekecektir. Yazarlık eğitimi de tam burada devreye girerek ulaşmak istediğiniz yolda size rehberlik edecektir.