Oyunculuk
Selam dostlar. Oyunculuk eğitimi almak isteyenler. Bu işi güzel sanat fakültelerine taşımak isteyenler. “Ben oyuncu olmak için doğmuşum ama babam izin vermiyor” Diyenler. “Sınavlar geçsin sonra oyunculuk kursu alırım.” Diyenler. “Başımıza artist mi olacaksın?” diye espri yapan velilere sahip olan kişiler. “Ben geçen gün bir tiyatro oyunu izledim çok hoşuma gitti” diyenler. “Ortaokul, lisede tiyatro oyununda oynadım çok güzel bir histi.” Diyenler. “Ben yeteneğimin olduğunu düşünüyorum etrafımdakilerde öyle diyor ama bilgisayar mühendisi olacağım sonra oyunculuk eğitimi alacağım.” Diyenler. “Ya siz tiyatrocular çok eğleniyorsunuz benimde içimde ukde kalmıştır oyuncu olmak istiyorum”. Diyenler. Ve buna benzer şeyler. Ah sizler, siz dostlar, arkadaşlar, İzmirliler, hemşerilerim. Size çok önemli bir sır vereceğim. Sağlık durumu el veren herkes oyunculuk eğitimi alabilir. Evet yanlış okumadınız eğitim alabilirsiniz. Hatta daha önemli bir sır vereceğim. Bunun için yetenekli olup olmamanıza da gerek yok. Ve ya birinin size “sen çok yeteneklisin mutlaka bir oyunculuk kursu al.” Demesine de gerek yok. Gerçekten yok! Abarttığımı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu iş iyi taklit yapanların değil. Herkesin işi.

Unutmamalıyız ki bu bir meslek. Dünyanın en zor ikinci mesleğidir oyunculuk. Böyle geçmiştir tarih kitaplarına. Hatta dünyada olduğu gibi ülkemizde de oyunculuk eğitimi veren üniversiteler vardır. Ve kaliteli eğitim veriyorlar. Bunun için oyunculuk yetenek sınavlarına hazırlanmamız gerekiyor. İster dört senelik fakülte okunur diplomalı bir sanatçı olup devlet tiyatrolarında kapıların daha erken açılmasına yol açarsın. Ya da oyunculuk eğitimi özel tiyatrodan alıp alaylı olarak bu işi yaparsın. Seçim senin. Ama sen istersen yaparsın!

Şimdi biraz detaya inelim. Oyunculuk eğitimi nasıldır? Oyunculuk eğitimi veren kursları incelerken nelere dikkat edilmelidir? İçeriği nedir? Gibi sorulara cevap vermeye çalışalım. Öncelikle oyunculuk eğitimi çoğu kişinin kafasında canlanan ezberlenen kağıtların olup, üzerimize sükseli kıyafetlerin giyildiği ve yüzümüzü sarıya, mora boyayıp sahnede birtakım hareketlerin yapıldığı bir iş değildir. Tamam, bunların hepsi vardır. Ya da yoktur. Ama her şeyin bir nedeni vardır. Güzel görünmek ikinci plandadır. Hatta üçüncü belki de elli altıncı plandadır. Tiyatro için insana ayna tutmak derler. İnsana ayna tutmaksa, sahne de güzel görünmeye çalışan güzelliği birinci planda tutan oyuncu adayları biz seyircilere “Siz hep böyle güzel görünmeye çalışıyorsunuz size bunu gösteriyoruz.” Mu demek istiyor? Biz Alsancak Sanat olarak böyle bir yapı için olan kişilere bunları soruyoruz! Oyunculuk doğrusu olmayan büyük bir dünyadır. Hisleri vardır, merak etmek en sevdiği yemektir kendini güncellemek entelektüel yaşam biçimi. Ama en azından bir eleştiri ve bakış açışı yaratmak için bu tiyatroları da çaya davet ediyoruz. (Tatlı da ikramımız). Profesyonel bir tiyatro gösterisi estetik kaygı güden, üzerindeki kıyafetten çok içine bürünmeye çalıştığın karaktere ve tipe önem veren bir eylemdir. Bunu gösterirken ışık, müzik gibi efektler bizi illüzyona götüren eylemlerdir. Sizde göreceksiniz ki bir tiyatro metnini ezberlemek profesyonel bir tiyatro eğitimi aldıktan sonra bu işin en kolay kısmı. Ve yine siz de göreceksiniz ki kostüm ve makyaj sadece bu gösterilerin ve ya eğitimin yüzde birlik kısmı. Madem öyle oyunculuk eğitimi ile alakalı şunu söylemek yerinde olur. Temeli emeklemektir. Sonraki aşaması yürümeye çalışmaktır. Bir sonraki ise konuşmayı öğrenmektir. Oyunculuk eğitimi bu üç temele dayanır. Biz Alsancak Sanat olarak bu üç temel esaslı bir program ile çalışmaya başlıyoruz. Sadece sahnede değil sosyal yaşantımızda da farkındalık yaratıyoruz. Temel oyunculuk eğitimi ile bu mesleği yapan okulunu okumuş kişiler sizlere yol gösteriyor.

Oyunculuk kursu veren yerleri incelerken nelere dikkat edilmelidir?


Öncelikle oyunculuğu kendi içinizde nereye koyuyorsunuz ve hedefimiz nedir? Bu soruyu kendimize sorarak başlıyoruz. Diyelim ki bu işi hobi kursu adı altında kendinizi geliştirmek; eğer olursa da gerek sahnede gerek kamera karşısında bu mesleği icra etmeye çalışmak istiyorsunuz. Bunun için seçeceğiniz kursta dikkat etmeniz gereken. Size eğitim veren kişilerin oyunculuk mesleğini halen devam ettiriyor olmaları, enerjileri, başarı oranları. Diğer bir hususta şudur. Oyunculuk eğitimi alırken temelinde bu işi öğrenmek istiyorsak gideceğimiz kursun size mekan olarak sağlayabileceği ortam. En önemli hususlardan biri de sizinle beraber kaç kişilik bir grup olduğu. Sayısı çok olan gruplarda takdir edersiniz verimli bir eğitim alamazsanız. Bu yüzden sizin için oyunculuk kursu kadın günlerinden ve ya bir kafede oturup çay, kahve içmeye gitmekten başka bir anlam taşımaz. Fakat yirmi, otuz kişilik grupları seçmekte tercihiniz olabilir yanlış anlaşılmasın söylediklerimiz bu da sosyalleşmeyi ve birlikte hareket kabiliyetini güçlendirir. Her oyunculuk kursu herkese hitap etmez. Bu yazının amacı kendini geliştirmek, bu mesleği yapmak ve ya “Neden olmasın ki?” diyenler için yazılmış bir makaledir. O yüzden seçiminiz önemlidir.

Oyunculuk eğitimi alıp güzel sanatlar ve konservatuvar sınavlarına girerek fakülte mezunu olmak isteyen liseden mezun olmuş üniversite giriş sınavlarından barajın üzerinde puan almış arkadaşlarımız. Sizin için biraz daha önem taşıyor oyunculuk kursu seçimi. Yukarıda okuduğunuz, bir tiyatro kursu veren yerde olması gereken başarı oranı, dinamizm, eğitim veren kişilerin bu işi devam ettiriyor olmaları ve sizin girmek istediğiniz ana sanat dalından mezun olan kişilerin size eğitim vermesi bu hususlar çok önemli. Fakat en önemli konuya değineceğim. Bu söyleyeceklerim yol göstersin size. Birincisi, az kişiyle neredeyse bire bir oyunculuk eğitimi veren yerler tercihiniz olsun. Hem sizin üzerinizdeki disiplini ve çalışma temposunu artıracaktır. Hem de sizinle daha çok ilgilenildiğinden başarı oranınız da artacaktır. Yani grupları küçük olan yerleri seçmeniz tavsiyemiz.

Bu yazıyı okuyan değerli dostlar! Biraz oyunculuk eğitimi biraz tiyatro kursu biraz da bu işler nasıl ilerliyor bununla alakalı parmaklarımız döndüğünce zihnimiz yettiğince bir şeyler karalamaya çalıştık. Umarım işinize yarar. Biz Alsancak sanat olarak tiyatronun her alanında size destek vermeye çalışıyoruz. Her oyunculuk dersi veren yer gibi kriterlerimiz farklı. Biz küçük gruplarda istenirse de bire bir çalışarak profesyonel bir eğitim verip sizi meslek erbabı yapmak istiyoruz haddimiz yettiğince. Asla ukalalık ve ego atölyemiz kapısından içeri girmiyor ve suratımıza maske olarak yapışmıyor. İki özgür genç olarak oyunculuk ve yazarlık fakültesinden başarı ile mezun olup hocalarımızın referansıyla açtığımız şirin atölyemizde de yüzde yüz başarı sağlayıp hem bize güvenenlerin hem de sizlerin yüzünü kara çıkartmamaya çalışıyoruz. Huzur ve güven aradığımız temel özellik. Gerisi birbirimize bir şeyler katarak geçiyor. Bizim neşemiz, özgürlüğümüz ve başarılı yolumuzda sizde bize katılın el ele yürüyelim diyoruz. Neden olmasın ki değil mi? Bir çay içelim ne dersiniz?

Evet evet Alsancak Sanat olarak gelen kursiyerlerimize ayrıcalıklı eğitim verdiğimiz doğrudur…

En kısa zamanda görüşmek dileğiyle.

Bizi ve sanat üzerine sohbetlerimizi sosyal medya üzerinden de takip edebilirsiniz.

alsancak kültür - Oyunculuk eğitimi, oyunculuk kursu